Zvířata jsou to nejčistší, co Země kdy zrodila..

Ashiko Sojčí pírko

20.10.2012 21:10

ASHIKO SOJČÍ PÍRKO

Volací jméno: Ashí, Ashule, Čičí

Matka: Anka z Temného hvozdu

Otec: Aktiv Gulden land

Datum narození: 6.3.2010

Příjezd: z 8. na 9. května roku 2010

Kohoutková výška: cca 40cm

Váha: 11kg

Barva: trikolor s pálením

Zkoušky: ZVOP

Výstavy: VD 2 (Hořovice 2014)

Povaha
Asha určitě patří k těm borderkám u kterých si je nespletete, snad kromě obyčejných voříšků, s australákem aj. Její chuť k práci pozná většinou každý, první věc co totiž udělá když může je, že přinese cokoliv na aportování. Aportovala už po příjezdu od chovatelů, vždy nám hodila míček až do ruky,pokud jsme se k tomu neměli. Doma dodržuje režim, který jí naordinuji. Má naučený klid po dobu kdy jsem ve škole a pak jsme spolu u ovcí a u koní. Když ji neberu s sebou a je méně času, jdeme už jen na kratší procházku. Když je pak doma po dobu kdy jsme ve škole, odpočívá a nanejvýš hlídá hlodavce či kočku. Když je pak někdo doma, hned mu nosí míček, ale doma si dá říct. Chtěla jsem pracovní borderku a tu vskutku mám :-)
Zatím neděláme žádný sport nijak více ale jakmile pořeším auto, chystám vícero sportů s tím, že se pak definitivně zaměříme (ještě vedle pasení). Pasení opravdu zbožňuj, jen je drobet na škodu, že trenérů je vážně málo. Ale až bude více oveček, určitě uděláme nějaký hromadný trénink.
Chceme zkusit agility, možná i klasickou kynologii. Myslím, že by ji moc bavil flyball, ale zatím to není nic tak dostupné, abychom vše stíhali.  

Každoročně prokazuje svou dokonalou povahou na Hradě zvířat v Točníku, kde mi zabaví děti v průběhu provádení :-) Synovce ovšem zase až tak nemusí, tahání za ocas nebo za uši jí prostě moc nedá. Pro děti které si už dají říct, a ani nemají takové ty pokusy co vydrží,dokáže být super kamarádkou, která 100% přinese aportíček.

Ashinka také mnoho lidí s bázní ze psů přivedla do stavu, kdy se s ní rádi pomazlili a pro mě vždy zůstane v mysli obraz známého, který z ní měl málem infarkt. Vylezla zpod stolu rovnou k němu. Rychle ho ale ujistila, že ona ho tak nanejvýš ulíže k smrti. Tento člověk již není mezi námi a mně utkvěl ten obraz jako živý. Pronásledovala ho pak téměř všude.

Myslím, že plní důležitou spojku mezi mnou a lidmi, vzpomínkami a nikdy nezapomenutelných zážitků. Díky ní poznám, zda ten člověk má dobré nebo špatné úmysly. Když k člověku nepřijde a nemá touhu ho lízat jako o závod, něco je špatně.. :-)

Fotografie mého pokladu můžete prozkoumat ve fotogalerii.

Janniewa

 

 

 

 

 

Vyhledávání