Zvířata jsou to nejčistší, co Země kdy zrodila..

Výběr plemene

20.10.2012 23:02

Jestliže čtete tento článek, máte asi přečtený článek PROČ ŠTĚNĚ S PRŮKAZEM PŮVODU? Jestliže jste tak neučinili, doporučuji přečíst.

Takže jste asi šťastlivci, kteří už si svá pro i proti řekli a zvítězila PRO.

 

Nejdříve bych se ráda věnovala lidem, kteří si uvědomili tu nejdůležitější věc - nechtějí psa s PP a tak pomohou pejskovi z útulku.

Za prvé, těmto lidem bych ráda poblahopřála a přeji jim mnoho úspěchů při hledání té správné chlupaté, či méně chlupaté, kuličky.

 

PSI Z ÚTULKU

U psů z útulku je to často o to složitější, že jde o mix mnoha plemen.

Je důležité si uvědomit na co pejska budeme chtít. I s pejsky z útulku se dají dělat různé psí sportu za předpokladu, že je zvíře zdravé.

Dále je důležité vědět, jak moc aktviního pejska budete chtít, zda pro něj budeme mít čas ve svém denním harmonogramu.

 

Nemá cenu si pořizovat pejska jen pro to, že má tak pěkný kukuč, nebo že vám je psa líto. Psovi více uškodí, když si ho z útulku vezmete a po pár dnech, týdnech či měsících ho vrátíte zpět se slovy: ,,Nemám na něj čas."/,,Nedokáži se o něj postarat."/,,Nemám pro něj místo."

Uvědomte si, že i zvíře má city a vnímá veškeré změny.  Proto by bylo od všech lidí, kteří si chtějí pořídit toho a toho pejska jen kvůli jeho roztomilosti, si raději sem tam zajít do útulku a vzít některého pejska na procházku.

 

Tak a teď k tomu plemenu. Je dobré se v útulku zeptat zda tuší, jaká plemena by v sobě pejsek mohl mít. Jak je na tom zdravotně, jestli je k dětem, jestli by vydržel sám nebo by potřeboval kamaráda. Je důležité se opravdu na všechno ptát. Mějte klidně i hloupé otázky, i ty jsou nakonec důležité. 

Také je dobré se zeptat zda je očkovaný(což by pochopitelně měl být), čím pejsky krmí, zda nemá na něco alergii. Mohu doporučit se prostě hlavně ptát. Před pořízením se pejskovi přizpůsobit dle jeho potřeb. Opravit třeba i plot, zajistit si, aby alespoň ze začátku šel někdo na pejska mrknout v době kdy jste v práci či jinde. Pejska postupně zvykat na vaši nepřítomnost, takže si pejska vzít v době kdy na něj máte čas.

A budete-li mít nějaký problém, obrátit se na nejbližší cvičák a začít tam s pejskem docházet, případně se jen obrátit na patřičné osoby, kterým důvěřujete a mají s pejsky nějaké zušenosti.

Pak už jen popřeji hodně štěstí :-)

Útulky kde jsou pejsci k adopci: Troja, Psí útulek Olomouc, ...

A hezký seriál, kde je vše pěkně popsáno a nabízejí nové možnosti - zde.

 

Čistokrevné štěně/pes s PP

Tak, sem jste došli, jestliže si chete vyzkoušet veškeré sporty, výstavy nebo jen prostě chcete kamaráda, který po dvou letech nezemře na dědičné choroby.

Psi se rozdělují do několika skupin. Myslím, že každá skupina i jednotlivá plemena mají něco, co nemá ten druhý. Jinými slovy americký stardšírský teriér je jiný než border kolie, čivava je taky svá.

Dám vám sem pouze odkaz kategorií na jednotlivá plemena - zde (později možná sem něco přidám ohledně kategorií..)

 

Tak, teď je na vás na co opravdu pejska chcete, jaké plemeno se vám samozřejmě i líbí, jaké máte podmínky pro jeho chov, časové podmínky aj.

Také hodně záleží na vašich zkušenostech se psy. Nyní se dají koupit i dospělí psi, kteří už jsou navyklí všem základních návykům. Nebo třeba odrostlejší štěňata(na nich není nic špatného, jen se prostě neudala včas s ostatními).

 

Mimo jiné je dobré si nastudovat standard a případně se sejít s někým, kdo dané plemeno zná. Já jsem takto prohloupila hned u Ashule kvůli modrému oku, které mohou mít pouze merle jedinci,..(viz. standart)-ale miluju jí, takže nic neřeším :-) Nebo může jít například u psů o nesestouplá varlata, tito psi už potom nejsou vhodní k chovu a chovatelé by je měli prodávat jako nechovné jedince. Takže si na vše dát pozor a případně chovatele upozornit. Asi by to měl vědět ale jsme jen lidi.

 

Kdybyste měli zájem o něco dalšího týkajícího se výběru štěněte či psa, pište! :-)

 

Toto je plemeno briard, fotografie ze stránek www.gasaron.cz (když kliknete na odkaz, hodí vás to přímo na fotku na of. webu :-) )

Janniewa

 

 

Vyhledávání